piatok 30. mája 2014

Knižná recenzia - Pekelné stroje #2

Mechanický princ


Autor: Cassandra Clare
Žáner: fantasy román
Počet strán: 424 strán
Originálne znenie knižného titulu: Clockwork Prince
Rok vydania originálu: 2011
Rok vydania na Slovensku: 2013
Vydavateľstvo: Slovart


Anotácia:
V magickom viktoriánskom Londýne našla Tessa útočisko u Tieňolovcov iba nakrátko. S pomocou príťažlivého samotára Willa a oddaného Jema totiž zisťuje,že Magistrova vojna proti Tieňolovcom je veľmi osobná. Viní ich za dávnu tragédiu, ktorá mu zničila život. Ak chcú odhaliť tajomstvá minulosti, musia preskúmať hmlistý kraj Yorkshire, hrôzostrašné sídlo plné nevypovedaných tajomstiev, špinavé uličky Londýna aj zakliatu plesovú sálu, kde sa Tessa dozvie strašidelnú pravdu o svojom pôvode. Keď sa napokon stretnú s mechanickým démonom, ktorý nesie varoanie pre Willa, uvedomia si, že Magister vie o každom ich kroku a niekto ich zradil. 
Hľadanie Magistra a pravdy privádza trojicu do nebezpečenstva a Tessa zisťuje, že láska a lži dokážu otráviť aj to najčistejšie srdce. A jedna otázka stále visí vo vzduchu: Dozvie sa Tessa, kto vlastne je a aká je jej úloha?

štvrtok 29. mája 2014

City of Heavenly Fire

V pondelok 27. mája vyšiel v Amerike už dlho očakávaný posledný diel The Mortal Instruments. Bohužiaľ, u nás vyjde až 15. decembra, takže sa ešte načakám. :-( Viem, že by som si to mohla prečítať aj angličtine, ibaže mamina mi povedala, že najskôr THG v ANJ a až potom mi bude kupovať ďalšie.
To znamená, že v najbližšej dobe bude pre mňa Facebook veľmi nebezpečné miesto, keďže bude preplnený spoilermi. Cassandra sa ku knihe vyjadrila, že má údajne zabiť 6 hlavných postáv, tak som veľmi zvedavá. Cassandra Jean popri tom nakreslila zopár obrázkov k City of Heavenly Fire, ktoré sú naozaj podarené a vyjadrujú nejaké scény z posledného diela.



sobota 24. mája 2014

[TAGs] How I Read

Rozhodla som sa zapojiť do tohto TAGu, pretože ma zaujal (aké logické, však? :D Autorkou slovenskej verzii How I Read je autorka blogu Books - parts of my life. Poďme sa pustiť do otázok! :-)


Ako nájdeš nové knihy na čítanie?
Väčšinou na internete. Každý deň pozerám na stránku Martinusu a keď ma niečo zaujme, tak si prečítam anotáciu a možno aj ju kúpim. Potom zdroj nových kníh je aj FB a čítanie blogov s recenziami. Všetko ale závisí na ohlasoch ľudí.

Ako si začala čítať?
Začalo sa to tým, že keď som bola malá, čítali mi rozprávky. Potom som si vždy tie knihy zobrala a listovala v nich, a vymýšľala som nové príbehy. Keď už som nastúpila do prvej triedy a vedela som čítať a písať, kúpili mi prvú knihu, ktorú som prečítala za týždeň. No a odvtedy to so mnou len ide! :-)

utorok 20. mája 2014

Knižná recenzia - Pekelné stroje #1

Mechanický anjel


Autor: Cassandra Clare
Žáner: fantasy román
Počet strán: 400 strán
Originálne znenie knižného titulu: Clockwork Angel
Rok vydania originálu: 2011
Rok vydania na Slovensku: 2013
Vydavateľstvo: Slovart

Anotácia:
Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva tajomstvo a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že jej láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých. 

nedeľa 18. mája 2014

Knižná recenzia - Nástroje smrteľníkov #4

Mesto padlých anjelov


Autor: Cassandra Clare
Žáner: fantasy román
Počet strán: 384 strán 
Originálne znenie knižného titulu: City of Fallen Angels
Rok vydania originálu: 2011
Rok vydania na Slovensku: 2014
Vydavateľstvo: Slovart


Anotácia:
Valentine je porazený a vojna sa skončila. Clary Frayová sa vracia naspäť do New Yorku k novému životu. Chce sa stať plnohodnotnou Tieňolovkyňou a zároveň sa učí používať svoju špeciálnu schopnosť. Jej mama je zasnúbená so svojou celoživotnou láskou a Dolnosveťania a Tieňolovci si nažívajú v pokoji. A čo je najdôležitejšie: s Jaceom sú konečne spolu. 
Nič však netrvá večne. Niekto vyvražďuje Tieňolovcov, rozdúchava napätie medzi Dolnosveťanmi, a to môže viesť len k ďalšej vojne. Clary nedokáže pomôcť ani jej najlepší priateľ Simon. Jeho mama totiž zistila, že je upír a vyhodila ho z domu. A aby toho nebolo málo, randí naraz s dvoma krásnymi a nebezpečnými babami. Clary napokon zisťuje, že nešťastnou náhodou dala do pohybu sled hrozivých udalostí, ktoré môžu zapríčiniť, že stratí všetkých, ktorých miluje.

piatok 16. mája 2014

Knižná recenzia - Nástroje smrteľníkov #3

Mesto skla


Autor: Cassandra Clare
Žáner: fantasy román
Počet strán: 488 strán
Originálne znenie knižného titulu: City of Glass 
Rok vydania originálu: 2009
Rok vydania na Slovensku: 2013
Vydavateľstvo: Slovart


Anotácia:
Jocelynin život je stále v ohrození. Clary ju chce zachrániť, a tak musí navštíviť Mesto skla, domov všetkých Tieňolovcov, aj napriek tomu, že vstupom do mesta porušuje všetky zákony. Až na mieste sa dozvedá, že Jace ju tam vôbec nechce a jej najlepší kamarát Simon skončil vo väzení. Tieňolovci totiž nedôverujú upírovi, ktorému neškodia slnečné lúče. 
Valentine zoskupuje svoju armádu démonov, s ktorou chce zničiť všetkých Tieňolovcov. V zmätku prichádzajúcej vojny sa musia Tieňolovci rozhodnúť, či budú bojovať po boku s upírmi, vlkolakmi a ostatnými Dolnosveťanmi, alebo proti nim. Jace si postupne uvedomuje, čo všetko je ochotný riskovať pre Clary, ktorá musí sústrediť svoje nové schopnosti, aby ochránila Mesto skla - ale za akú cenu?
Láska je jedným zo smrteľných hriechov a tiene minulosti sa načahujú za Clary a Jaceom, ktorí sa musia postaviť Valentinovi. 

štvrtok 15. mája 2014

Knižná recenzia: Enja Rúčková (S punkom to nemá nič spoločné okrem obálky!)

Risknem to s punkerom

Autor: Enja Rúčková
Žáner: dievčenský román 
Počet strán: 272 strán 
Originálne znenie knižného titulu: Risknem to s punkerom
Rok vydania: 2011
Vydavateľstvo: Motýľ


Anotácia:
Maturantka Tina má pocit, že jej život uviazol na mŕtvom bode. Pociťuje potrebu zažiť niečo nevšedné, a tak sa ocitne na koncerte punkrockovej kapely. V chalanovi, ktorý sedí za bicími, spozná svojho bývalého suseda. Vrátil sa po dvoch rokoch z cudziny, pričom to pred všetkými známymi úspešne zatajil. K Tine je však od začiatku úprimný, neskrýva pred ňou svoje vlastné pocity. Vyvracia jej mienku o sebe aj tom, v čo doteraz verila. Obracia jej svet hore nohami, otvára jej nový obzor, vťahuje ju do víru punkovej energie a slobody. Prináša so sebou závan čerstvého vzduchu, no na druhej strane aj riziko a nebezpečenstvo. Je teda iba na Tine, či sa rozhodne stiahnuť do kúta alebo sa poddá svojmu srdcu. Bude v jej prípade platiť, že risk je zisk?

streda 14. mája 2014

ADD YOURS: Knižná edícia (máj)

Toto je knižná reťazovka od Judit na MAWOBe ku ktorej som sa rozhodla pridať. Toto je síce už druhé kolo, ale prvé som už veľmi nestíhala, tak sa pridávam k druému, májovému. Zúčastniť sa môže každý, kto chce a pre bližšie informácie si prečítajte úvodný článok. :-) Dúfam, že moje odpovede na otázky sa vám budú páčiť.
Poďme sa teda na otázky pozrieť:

Autor, pri ktorého cliffhangeroch si idem vytrhať vlasy
Cliffhanger - otvorený koniec knihy, ktorý práve skončil v najnapínavejšom momente :-)

Najväčšie otvorené konce boli pri knihách Suzanne Collins pri druhom diely série Hunger Games a pri knihách Cassandri Clare Mesto skla a teraz už aj Mesto padlých anjelov. Vážne, pri týchto troch som nemohla ani spať, stále som myslela ako to bude pokračovať.

Autor, ktorý by mohol vydávať knihy ČASTEJŠIE
Suzanne Collins by podľa mňa mohla knihy vydávať častejšie. Po The Hunger Games som si túto autorku naozaj obľúbila a jej štýl písania mi neuveriteľne sadol. Potešilo by ma, keby ešte niečo dobré vydala, má to v krvi. Od nej by som si vlastne prečítala hocičo, len nech je to preložené! ^_^ Aj v originály by som si to tiež prečítala, ale najskôr by som musela svoj level angličtiny zvýšiť, lebo THG v ANJ je pre mňa dosť veľký zaberák! :-D



Kniha, ktorú každý vychvaľuje a ja vôbec nechápem prečo
Neviem, ako je to veľmi na knižnej blogosfére, ale v mojom okolí všetci vychvaľujú Twilight ságu. Presnejšie druhý a tretí diel. Moja sestra to už čítala aj štyrikrát a stále ju to baví, no a ja som tretiu časť ešte ani nedočítala. Jednoducho mi štýl, akým je napísaná kniha nesedí, dej sa mi až tak veľmi nepáči a zmutovanie upírskych tvoroch na zaplakanie.

Kniha, ktorá je v mojej knižnici najcennejším úlovkom
Fanúšik TMI sa vo mne nezaprie, takže dovoľujem si povedať, že štvrtá časť tejto úžasnej série Mesto padlých anjelov. Objednala som si ju a domov mi cestovala dva týždne a to som sa už bála, či mi vôbec príde. Ale nakoniec prišla v dokonalom stave a dokonca aj s Martinusáckym kalendárikom na máj. Môj najväčší poklad som samozrejme prečítala, len čo mi prišla domov. A teraz netrpezlivo čakám na vydanie ďalšej časti.



Postava, ktorá by si zaslúžila vlastnú knihu
Okrem Magnusa Banea, by si vlastnú knihu zaslúžila Bellatrix Lestrange. Ako postava mi príde veľmi zaujímavá a rozhodne knihu o jej živote by som si prečítala. Hrozne ju zbožňujem! Viem, že patrí k záporákom, ale proste úžasná postava.

Helena Bohdan Carter as Bellatrix

Postava, ktorú z celej duše nenávidím
Bude to znieť zvláštne, ale Katniss Everdeen. Neznášala som ju počas celého čítania trilógie. A neznášam ju aj teraz, len čo si na ňu spomeniem. Vadilo mi jej zmýšľanie, jej činy, jej postoje. O vlastnostiach ani nehovorím. Neznášam ju ako postavu a keby že existuje, tak ju nemám rada ani v reále. Dúfam, že ma neukameňujete. :-D

Hrdina, ktorý si môže dovoliť nevyzerať perfektne
Jednoznačne Snape. V knihe nie je nejako pohľadný, ale má obrovské srdce. Zo začiatku na mňa pôsobil arogantne ako zápoták a veľmi som ho nemusela. Ale po prečítaní poslednej časti som si ho hrozne obľúbila! To, čo robil pre záchranu Harryho, jeho večná láska k Lily, bolo niečo neuveriteľné.

Hrdinka, ktorú obdivujem
Vanda z Hostiteľa. Pre mňa ako postava veľa znamená a jej charakter veľmi obdivujem. Vlastne všeobecne Duší. Na to ako krehko ona pôsobí, má veľkú odvahu a guráž. Jednoducho ju obdivujem! Okrem nej ešte Hazel Grace, za to, ako zvláda svoj osud a stavia sa proti nemu. Tieto dve dámy sú mi veľkým vzorom.

Najlepší nie knižný pár
Keďže žijem vo svete spoilerov, tak som sa dozvedela, že Magnus a Alec pravdepodobne nebudú spolu. :-( Síce malá časť vo mne dúfa, že to tak nebude a bol to len hlúpy výplod fantázie! Ale ak by to predsa len bola pravda, tak chcem aby boli spolu, pretože sa k sebe nehorázne hodia!!! Držím im palce, aby im to vyšlo už od ich prvej spoločnej scénky. Tak hádam ...



HOT TOPIC: Videorecenzia alebo klasická recenzia? Ktorú z nich si prečítam/pozriem radšej?
Samozrejme vyberám podľa nálady. Ale väčšinou dám prednosť klasickým recenziám. Prečo? Pretože videorecenzie, čo som zatiaľ videla, sa mi nepáčili, prišli mi také suché. Je to možno aj tým, že kvalitné videorecenzie s kvalitným obsahom som ešte nevidela (takže kto robí alebo pozná nejaké vlogera s knižným zameraním, sem sa! :-D). A klasické recenzie mám jednoducho rada, lebo viem, čo od nich ako tak čakať.

Zdroj obrázka

Otázka na telo: Ja a spoilery - Používam ich v svojich recenziách? Čítam ich niekedy alebo sa im vyhýbam ako čert krížu?
Ja osobne si myslím, že spoilery nepoužívam, ale ak by sa tam nejaký vyskytol, tak navrch recenzii by som to napísala. Pretože ja spoilery neznášam a ešte väčšmi neznášam, keď niekto zverejní nejaký mega spoiler a nenapíše, že sa v tom danom príspevku nachádza. Vtedy by som vraždila!!! Takže áno, čítam alebo pozerám spoilery, ale len náhodou! Nerada prichádzam o prekvapenia!


INFORMAČKA alebo čo môžte v najbližšej dobe na blogu očakávať :-D

Včera nám skončila 30 dňová knižná challenge a ja dúfam, že sa vám články páčili! :-) Úprimne, som aj rada, že to skončilo, lebo teraz sa budem môcť viac venovať recenziám. Tešíte sa? :-D
No a na aké knihy môžte očakávať recenzie v mojom podaní? Tu je malý zoznam:
  • Cassandra Clare - Mesto skla
  • Enja Rúčková - Risknem to s punkerom (očakávať môžte zajtra alebo piatok)
  • Cassandra Clare - Mechanický anjel
  • Markus Zusak - Zlodejka kníh
Ešte chystám článok o mojom výlete do Nemecka spred dvoch týždňov (dávam si na čas, viem). A potom už len články vo forme prekvapenia, ktoré nechcem ešte teraz prezradiť. :-) Kebyže sa ešte niečo veľavýznamné udeje, dám vám vedieť.




                          

utorok 13. mája 2014

30 Day Book Challenge - Day 30

Day 30 - Your favourite book of all time


Moja obľúbená kniha po celý čas bola The Hunger Games. Prečo bola a už nie je? Pretože po prečítaní The Mortal Instruments sa to zmenilo. Jednoducho TMI prekonalo Hunger Games úplne vo všetkom!! Takže TMI mám o niečo viac radšej. Samozrejme, Hunger Games mám stále veľmi rada a teraz to čítam odznova, ibaže v angličtine. Možno sa mi stará láska k nej vráti. :-D Štýl písania obidvoch autoriek mi veľmi sadol a knihy od nich by som dokázala čítať non-stop. 


A aká je vaša najobľúbenejšia kniha po dlhý čas vášho života? :-)

pondelok 12. mája 2014

30 Day Book Challenge - Day 29

Day 29 - A book everyone hated but you liked


Myslím si, že na každú knihu je veľa odlišných názorov, takže nemôžem povedať, že je kniha, ktorú všetci nenávidia. Ale môžem povedať, že zmienená kniha v článku bude kniha, ktorú väčšina nemá až tak v láske. Je to kniha 100 skriniek. Túto sériu som už raz spomínala a ako som už písala, prvá časť je z nich najlepšia, druhá je taký priemer a tretia je hrôza. Ale to bokom, teraz sa venujeme len prvému dielu. 
Na prvý diel a celkovo na sériu, som nepočula veľmi dobré ohlasy. Ja osobne nechápem prečo, pretože 100 skriniek ako samostatná kniha ma naozaj zaujala a dovtedy som sa ešte s takým príbehom nestretla. Čítala som to už dávnejšie, ale myslím si, že si to ešte niekedy raz prečítam.


nedeľa 11. mája 2014

30 Day Book Challenge - Day 28

Day 28 - Favourite title of a book


Tak táto challenge má pre mňa viac významov (teda, vidím ich tam viac ako len jedno). Tak odpoviem na obidve! Prvý význam som pochopila ako obľúbený titul knihy, čiže obľúbená kniha. A druhý význam je, obľúbený názov knihy bez toho, či sa mi kniha páčila alebo nie.
Obľúbená kniha je Mesto skla, tretia časť Nástrojov smrteľníkov. Na túto knihu plánujem spraviť recenziu. Páčila sa mi preto, lebo tam bolo najviac Malec scéniek (fanúšikovia TMI pochopia) :-D. A celkovo, konce mám rada, i keď sa musím zmieriť, že pokračovanie príbehu už bude len v mojej hlave. Teraz si určite vravíte: veď TMI má šesť dielov, nie tri, tak prečo hovorí o konci??? No pretože pôvodne mali byť len tri diely, ibaže neviem prečo sa Cassandra rozhodla napísať aj ďalšie tri, ale v nich už je zápletka tak trošku odlišná. 




A teraz druhý význam: obľúbený názov knihy bez toho, či sa mi jej obsah páči alebo nie. Takže je to názov knihy V zajatí snov. Ešte som tieto knihy nečítala, ale názov znie lákavo a tajomne. A keďže je reklama odzadu na obale Erebosu, tak si myslím, že to bude pecka!! :-) 
Čítal to už niekto??? Aký máte na to názor?


sobota 10. mája 2014

30 Day Book Challenge - Day 27

Day 27 - The most surprising plot twist or ending


Najviac prekvapujúci záver mali Mesto kostí, Mesto skla, Na vine sú hviezdy, Harry Potter. Konce týchto kníh ma najviac prekvapili. Vypisovať ich sem nebudem, lebo nemám rada spoileri. Ale môžem vám povedať, že som ich nečakala a ani vo sne by ma nenapadli. 
Najviac ma prekvapili zápletky kníh The Hunger Games. Veľa vecí ma prekvapili a nečakala som ich (okrem prvého diela, najskôr som videla film). Myslím si, že v nich bolo mnoho zvratov. A znova ich nejdem opisovať, vypisovať, aby som nepokazila prekvapko tým, čo knihy ešte nečítali. :-)


piatok 9. mája 2014

30 Day Book Challenge SPECIAL - Day 25&26

Day 25 - A character who you can relate to the most


Dnešná challenge (resp. včerajšia) je postava, ktorá sa na vás najviac podobá. Ale za správnosť môjho prekladu v tomto prípade neručím!!
Postava, ktorá sa najviac na mňa podobá je Paula Semoková z Džínsového denníka. Síce teraz si veľmi nepamätám, ktorými črtami, lebo som knihu čítala dávno, tak pri čítaní som sa veľmi v nej videla. Asi tak, čo si pamätám, tak som rovnaké nemehlo ako ona. :-D



Day 26 - A book that changed your opinion about something


Tak toho bolo viac. Knihy, ktoré zmenili môj názor na niečo boli v najväčšej miere od Johna Greena a to: Kam zmizla Aljaška Na vine sú hviezdy. V Na vine sú hviezdy to bola zmena môjho názoru na lásku a v prípade Kam zmizla Aljaška zas názor na spoločenský život. Knihy, ktoré mi tak isto ako-keby otvorili oči, boli Hostiteľ, Prežiť a istým spôsobom aj The Hunger Games. Každá z týchto kníh ma zmenila, pretože, ak sa zmení môj názor, istým spôsobom sa zmením aj ja. Síce každá v niečom inom, ale predsa. Samozrejme, tieto knihy mám veľmi rada a páčili sa mi!! 


streda 7. mája 2014

30 Day Book Challenge - Day 24

Day 24 - A book that you wish more people would've read

Vtipný obrázok :D zbožňujem ho!!

Ehm, neviem či som dnešnú challenge dobre preložila, ale asi hej. Dnes budem písať o knihe, ktorú si prajem, aby čítalo viac ľudí. Je to kniha Harry Potter. Proste, kto ju nečítal, ako keby neexistoval a výhovorky na film nechcem počuť. Samozrejme, som Potterhead, takže som čítala všetkých sedem kníh. Neviem ako vy, ale ja Pottera od piateho dielu nemám rada, pretože mi prišiel už taký arogantný. Ale, čo je také divné, väčšina mojich obľúbených postáv patria k Voldemortovej armáde. Voldemorta mám ako postavu hrozne rada!!! Taký sympaťák. :-) 
Dúfam, že veľká väčšina z vás Harryho Pottera čítala!




A aká je kniha, ktorú chcete, aby viac ľudí prečítalo? :-) Aspoň budem mať tipy na knihy :-D ...

utorok 6. mája 2014

30 Day Book Challenge - Day 23

Day 23 - A book you wanted to read for a long time but still haven't

Kniha, ktorú chcem už dlhší čas čítať, ale ešte som sa k nej nedostala je Denník zlého psa. Ako na poličke ju mám už vyše troch rokov, ale nie a nie sa do nej pustiť. Síce prvý deň som z nej čítala, ale to sa ani za načatie knihy ani nazvať nedá. K tomu som si chcela kúpiť aj druhú časť, ale nedovolili mi ju, za čo som aj teraz vďačná. :-D Na čo by som mala dve neprečítané knihy, keď mi stačí jedna? :-D
Kniha je písaná ako denník, ktorý si vedie jeden neposlušný pes. Dúfam, že si ju tento rok už prečítam, lebo odsúvať to, mi príde už trápne!! :-D

A aká je vaša kniha, ktorú chcete dlhšie čítať, ale ešte ste sa k nej nedostali?



Knižná recenzia: John Green

Kam zmizla Aljaška


Autor: John Green
Žáner: YA román
Počet strán: 224
Originálne znenie knižného titulu: Looking for Alaska
Rok vydania originálu: 2005
Rok vydania na Slovensku: 2013
Vydavateľstvo: Slovart


Anotácia:
Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách známych osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: ,,Idem hľadať to Veľké Azda.˝ Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pošlú do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník a vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho ,,Veľké Azda˝?

Recenzia (alebo môj názor na knihu):
Knihu som čítala minulý víkend a trvalo mi to len jedno poobedie. Kniha je písaná normálne v prvej osobe a miestami mi to pripadalo ako denník, pretože tam bolo odpočítavanie dní. A môžem povedať, že sa na každej strane niečo dialo, niečo iné. Príbeh ma úplne pohltil a zo začiatku som si naivne myslela, že to bude dosť podobné s Na vine sú hviezdy, ktorá je tiež od Johna Greena. Ale som sa pekelne mýlila! Bolo to presne naopak! V Na vine sú hviezdy ste mali jemnosť, slušnosť a dojemnosť, kde vtom v Kam zmizla Aljaska ste mali drsnosť, tvrdé výrazy, plno erotických scénok a takzvanú priamočiarosť. John Green napísal knihu s veľa vulgárnými slovami, čo považujem za malé plus, pretože som to ešte u žiadneho autora nevidela v takomto množstve. Kniha obsahuje plno citátov a vtipných hlášok. Myslela som, že budem pri knihe plakať a aj som! Ale nie od dojatia, ale od smiechu! Ale zas si nemyslite, že je to komediálna kniha, lebo to nie je. Akože plakať by ste pri tom mohli, ibaže ja mám asi srdce z kameňa. Myslím si, že Green knihu parádne premyslel a vidno, že sa aj on zaujíma o posledné slová, ktoré ma na knihe najviac zaujali. V príbehu vystupovalo len pár hlavných postáv a to: Miles, Plukovník a Aljaška. Ako postava, ma najviac zaujal Plukovník a mala som ho zo všetkých najradšej. Prečo? Pretože Miles mi prišiel ako dosť nudný a Aljaška mi pekne liezla na nervy. Títo traja boli kamaráti, takže veľa sa tam dialo okolo nich. Obálka knihy sa mi veľmi páčila. Zo začiatku som nechápala, prečo je tam obrázok sedmokrásky, ale po prečítaní som prišla na to, že je to podstatná vec. Keď som si čítala anotáciu na Martinuse, tak tam bolo napísané: vhodné pre čitateľov od 12 rokov. S touto vetou vôbec nesúhlasím. Na knihe je napísané 15+, pretože pre čitateľov 12 a menej to nie je až tak vhodné, už len kvôli tvrdým výrazom.



Hodnotenie: 

pondelok 5. mája 2014

30 Day Book Challenge - Day 22

Day 22 - A book that makes you cry


Knihy, ktoré ma rozplakali, som tu už raz zmieňovala. Bola to klasika od Johna Greena TFIOS, Moja sestra Jodie, Prežiť. Cez víkend som si myslela, že k ním pribudne aj Kam zmizla Aljaška, ale ono nič. Ani jedna slza! Asi som z kameňa! :-D
Myslím, že pri žiadnej inej knihe som od dojatia neplakala, iba pri týchto troch zlatíčkach! :) Nechcem veľmi spoilerovať, ale ako vám už asi muselo dojsť, tak asi všetky tri končili tragicky a smutne. Vlastne pri iných knihách, okrem tragických, sa neplače. 

ZDROJ obrázka :)


A aká je kniha u vás, pri ktorej ste plakali? :-)

nedeľa 4. mája 2014

30 Day Book Challenge - Day 21

Day 21 - The first novel you remember reading


Ja si vôbec nepamätám, aký prvý román som čítala. Ale viem, aké boli moje prvé knihy. Boli to skôr rozprávky, napríklad Čarodejnica Lilli v škole. Keď som bola maličká, tak som z nej bola nadšená. Mala som šesť rokov a po dočítaní, som sa hrala na tú čarodejnicu. Už vtedy som bola mierne strelená. Tá kniha má 91 strán a patrí asi k nejakej sérii, lebo ich bolo viac. Ja som mala okrem tejto, ešte dve ďalšiue Volali sa Čarodejnica Lilli čaruje a Čarodejnica Lilli oslavuje narodeniny. Pri tej s narodeninami bola aj záložka s malým panáčikom, ktorý bol akože hlavná hrdinka.

sobota 3. mája 2014

30 Day Book Challenge - Day 20

Day 20 - Favourite romance book 


Takto kniha vyzerá :)
Úprimne, ja na romantické knihy veľmi nie som. Ako, romantika v nej môže byť, ale nie priveľa a nie len romantika. V knihách by som chcela mať vždy aj nejakú tú akciu. Ale keď je táto challenge o mojej najobľúbenejšej romantickej knihe, tak to je Bozk od Jacqueline Wilsonovej. Čítala som to, keď som bola menšia a bola to moja prvá romantická kniha, akú som čítala (možno preto je naj). Rozpisovať sa, o čom to bolo nechcem, pretože to by ste si museli prečítať. Kniha nebola moja, ale mala som ju požičanú od sestrinej kamarátky. 

piatok 2. mája 2014

30 Day Book Challenge - Day 19

Day 19 - Favourite book turned into a movie


Kniha
Filmová verzia mojej obľúbenej knihy, sa mi až tak nepáčila, tak vám poviem o mojej druhej obľúbenej knihe. Druhá obľúbená knižná séria je The Hunger Games a z nej boli zatiaľ sfilmované len prvé dve časti a viac sa mi páčil film Catching Fire. Myslím si, že režisér Francis Lawrence sa veľmi dobre držal knihy, takže som bola spokojná. V prvom diely vynechali veľa scén, tak sa mi to až tak nepáčilo. Viac sa mi páčil Catching Fire. Dokonca som v kine na tom bola dva dni za sebou. Ak by ste si chceli pozrieť trailer, tak ho nájdete TU! Film, už vydali aj na DVD a Blue-Ray.


Film 



štvrtok 1. mája 2014

30 Day Book Challenge - Day 18

Day 18 - A book that disappointed you


Kniha, ktorá ma sklamala, bola Zatmenie z Twilight ságy. Priznávam sa, že som najskôr videla film, ktorý ma ako tak bavil, ale kniha nie. Nebavila ma a čakala som od nej trošku viac, preto ma sklamala. Čo je dosť divné, tak novela k tejto časti ma naopak, veľmi bavila. Knihu som ešte stále nedočítala, niekde v polovici ma prestala úplne baviť a tak som ju odložila bokom a začala čítať inú. Už si ale nepamätám, akou som ju nahradila. Jednoducho ma táto kniha sklamala!



...