štvrtok 3. júla 2014

On my Wishlist ... #5

Autorom tohto meme je Book Chick City :)
Cieľom je uverejniť knihy, ktoré by sme chceli mať vo svojej knižnici.
Je tu piaty diel meme On my Wishlist, ktoré si získalo moje sympatie. Ďalšou knihou, ktorú by som chcela mať, je Silo od Hugha Howeya. Kniha ma zaujala tentokrát svojou anotáciou. Je to dosť riadna bichľa, pretože má 560 strán. Obálka knihy sa mi tiež páči a podľa recenzii je to vraj skvelá kniha. Vyšla u nás len tento rok, takže ju môžme považovať za úplnú novinku. 

Anotácia:
Svet, ako ho poznáme dnes, je neobývateľný. Posledným útočiskom ľudí, ktorým sa podarilo prežiť, je obrovské, vyše stoposchodové podzemné silo. Ľudia sa tu rodia, žijú a pracujú, aby sa po smrti stali výživou pre rastliny na farmách. Pohyb po sile je možný len po točitom schodisku, mnohí obyvatelia sa preto od svojho rodiska za celý život nevzdialia viac než niekoľko poschodí. Platia tu prísne pravidlá, pôrodnosť podlieha kontrole, iná ako oficiálne schválená láska je neprípustná.

Naoko spravodlivá spoločnosť je v skutočnosti rozdelená podľa úloh vykonávaných pre silo aj podľa spoločenského postavenia, ktoré s hĺbkou klesá. Výhľad na zem sprostredkúvajú kamery a veľké obrazovky, no rozprávať či snívať o povrchu je zakázané. Trestom je, paradoxne, vyhnanstvo na vytúžený povrch zeme,z ktorého niet návratu. Súčasťou trestu je čistenie kamier. Ale prečo z doterajších odsúdencov ani jeden neodmietol vykonať túto povinnosť? Posledná pevnosť je cyklus na seba nadväzujúcich príbehov. Sleduje osudy viacero postáv a ich úsilie dopátrať sa pravdy o sile a zámeroch tajomného IT oddelenia, ktoré má v tejto uzavretej spoločnosti podozrivo výnimočné postavenie. 




1 komentár :

  1. Všade počuť o tejto knihe... už začínam uvažovať, že by som si ju aj prečítala :)

    OdpovedaťOdstrániť

...